Glucose-fructosestroop is een veelgebruikte zoetstof in voedingsmiddelen.
Glucose-fructosestroop, ook bekend als high-fructose corn syrup (HFCS), wordt gemaakt door maïszetmeel te verwerken tot glucose. Vervolgens wordt een deel van de glucose omgezet in fructose met behulp van enzymen.
Dit proces resulteert in een zoete vloeistof die vaak wordt gebruikt als zoetstof in vele voedingsmiddelen en dranken, vanwege de zoetheid die vergelijkbaar is met die van tafelsuiker en de lagere kosten.
Diëten die rijk zijn aan aan glucose-fructosestroop zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals leververvetting, hoge triglyceriden, insulineresistentie, hoge bloedsuikerspiegel en een verhoogd risico op type 2 diabetes.
Wanneer je veel vaan onderstaande voedingsmiddelen
Snoep
Als je een typische zoetekauw bent of iemand die niet gewend is aan koolhydraatarme eetwijze, dan kun je soms echt hunkeren naar suikers als opkikker. Hier komt snoep om de hoek kijken
Maar je favoriete snoep kan vol zitten met glucose-fructosestroop en andere ingrediënten die je beter kunt vermijden voor een optimale gezondheid.
Zelfs als je fructose-vrij snoep koopt, moet je je ervan bewust zijn dat eigenlijk al het snoep veel toegevoegde suiker bevat, ongeacht de bron.
Je totale inname van toegevoegde suiker beperken is een goede manier om je gezondheid te ondersteunen en te helpen beschermen tegen aandoeningen zoals obesitas, hartaandoeningen en diabetes.

Frisdrank
Het drinken van frisdrank wordt sterk geassocieerd met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op:
- diabetes type 2
- hartaandoening
- obesitas
- auto-immuunziekten
- niet-alcoholische vette leverziekte
Studies suggereren dat overmatige consumptie van frisdrank met glucse-fructosestroop kan leiden tot de vorming van zogenaamde Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) in de darmen.
Deze schadelijke verbindingen verplaatsen zich van de darmen naar andere weefsels, veroorzaken ontstekingen en verergeren mogelijk gewrichtsontstekingen bij mensen met reumatoïde artritis,
Bovendien zijn AGE’s en gezoete frisdranken in verband gebracht met longaandoeningen en hartaandoeningen.
Populaire frisdranken, waaronder cola, sinas, zijn allemaal gezoet met glucose en fructose. Of wat te denken van aanmaaklimonade? Het hoofdbestanddeel van sommige merken is letterlijk glucose-fructosestroop.

Fruitsappen (uit concentraat)
Fruitsappen zijn van nature al rijk aan fructose en mierzoet.
En toch zijn er merken die hun fruitdrankjes zoeten met glucose-fructosestroop.
Ken je bijvoorbeeld die pakjes van het merk Wicky? Met vrolijke afbeeldingen van bananen, ananas en sinaasappel op de verpakking? Deze bevatten fructosesiroop.
Fast Food
Bestel je een burger bij McDonalds? Dan is de kans groot dat je glucose-fructosestroop binnenkrijgt.
Niet per se vanuit het broodje of het vlees, maar wel door de sauzen die worden gebruikt.
Maar ook als je bijvoorbeeld een Oreo McFlurry bestelt dan krijg je glucose-fructosestroop binnen.
Sauzen en andere smaakmakers
Als je een hartig gerecht bereidt, is toegevoegde suiker misschien wel het laatste waar je je zorgen over maakt.
Helaas bevatten veel van je favoriete sauzen veel toegevoegde suiker, soms in de vorm van glucose-fructosestroop.
Een voorbeeld hiervan is frietsaus.
En de sauzen zoals tomatenketchup en BBQ-saus bij eerder genoemde McDonalds bevatten dus ook glucose-fructosestroop. Er zijn per product natuurlijk ook nog grote verschillen.
Om je een idee te geven zie je hieronder
Roomijs en waterijs
Ook roomijs en waterijs bevatten glucose-fructosestroop. Denk hierbij aan de bakken roomijs van een huismerk bij de supermarkt.
Een bekend type waterijs dat veel fructosestroop zijn de Calippo waterijsjes, die je omhoog schuif in het kartonnetje. Je kent ze vast wel.
Ontbijtproducten
Er zijn diverse ontbijtproducten BOL staan van de suikers. Denk hierbij aan de gesuikerde, mierzoete ontbijtgranen zoals Honey Loops van Kellog’s waar glucosesiroop in zit.
De zogenaamde Oreo O’s ontbijtgranen bevatten glucose-fructosestroop.

Zoet beleg (jam, marmelade)
Tja, dit is heeft bijna geen uitleg nodig. Jam en marmelade zijn mierzoet. En ze krijgen – net als schenkstroop – de zoetheid uit suiker of uit glucose-fructosestroop. Wat je vaak ziet is dat goedkopere huismerken meer glucose-fructosestroop bevatten.
Brood of crackers
Ken je die Tuc-koekjes? Die hartige crackerachtige gezouten rechthoekjes? Ook deze bevatten glucosestroop. Het verschilt overigens wel per merk. Er zijn ook tal van relatief gezondere crackers krijgen die bijvoorbeeld ook vrij zijn van gluten en glucose-fructosestroop.
Pannenkoekensiroop of stroop
Dit is misschien wel een inkoppertje. Schenkstroop is uiteraard mierzoet. Het zal je niet verbazen dat hiervoor ook glucose-fructosestroop wordt gebruikt.

Appelmoes
Ja, zelfs producten die van nature al fructose bevatten krijgen extra glucose-fructosestroop toegevoegd om de boel nog wat zoeter te maken.
En zo zie je dus dat – net als bij jam – er veel appelmoes of appelcompotes zijn die behoorlijk wat van deze ongezonde toevoeging bevatten.
Zo bevat bijvoorbeeld de appelcompote van het Albert Heijn huismerk glucose-fructosestroop
Bedankt voor de tips .zo had ik het nog niet bekeken.
Ikwist veel al met suikers en ja wordviir mij hele uitdaging door groei met overgang weer wat kwijt re worden.ik ben een zoete kauw
Ben heel blij met deze info en gelukkig ben ik wel wakker. Het is goed om het zo weer onder ogen te zien.
Bedankt voor de info ik kijk uit naar de volgende dingen die jullie gaan vertellen 😃
Het meeste wist ik wel, maar goed om dat nog eens voor je op een rijtje te krijgen … Dankjewel
Ik drink geen frisdranken enz. en ik snoep ook niet. Maar ik wist niet dat het ook in hartige dingen zit. Dank voor de uitleg!
Mag vers geperste sinaasappel ook niet?
Hey Dinie,
Versgeperste sinaasappelsap bevat weliswaar geen toegevoegde glucose-fructosestroop, maar heeft van nature veel natuurlijke suikers. Binnen een keto-dieet of koolhydraatarm dieet is het daarom zeker niet aan te raden.
Met gezonde groet,
Mitch van Gezondekeuze
Na een herseninfarct 5 maanden geleden is mijn eet/ tussendoortjes patroon van hartig omgekiept naar zoet. Heel erg veel zoet.
Omdat door het infarct de rem er af is, eet ik niet 1 ijsje, maar 3 of 4.
Mijn darmen zitten dan weer verstopt, dan weer loopt alles eruit.
Ik heb reumatoïde artritis.
Ook lever vervetting.
Hoe kom ik daar van af, zonder honger te voelen, waardoor het elkaar in stand houdt?
Hi Marianne,
Het veranderen van je eetpatroon na een herseninfarct kan lastig zijn. Het is belangrijk om stap voor stap te werken aan een balans, zonder jezelf uit te hongeren.
Probeer geleidelijk over te stappen op gezondere alternatieven voor zoet, zoals vers fruit, yoghurt of snacks met natuurlijke zoetstoffen. Deze opties helpen je zoete trek te stillen zonder je bloedsuikerspiegel te laten schommelen. Plan daarnaast vaste eetmomenten en voeg dan ook groenten toe.
Bij reumatoïde artritis en leververvetting is het belangrijk om ontstekingsremmende voeding te kiezen, zoals vette vis, noten en olijfolie, en bewerkte suikers zoveel mogelijk te vermijden.
Het kan ook goed zijn om te overleggen met een diëtist die ervaring heeft met jouw aandoeningen, zij kunnen een voedingsschema opstellen dat bij jouw situatie past.
Met gezonde groet,
Mitch van Gezondekeuze