Sunset anxiety, ook wel bekend als het dipje dat kan optreden bij het vallen van de avond, is een fenomeen dat veel mensen ervaren. Zo bleek recentelijk uit een artikel in het Algemeen Dagblad.

Vooral in de winter, met de korte dagen en lange donkere avonden, kan dit gevoel sterker naar voren komen. De afwezigheid van zonlicht en de aanloop naar de donkere dagen kunnen een grote impact hebben op je stemming en energieniveau.
In artikel bespreken we 5 manieren om deze deze winterdip tegen te gaan.
Het hebben van een vaste routine aan het einde van de dag kan een gevoel van rust en voorspelbaarheid bieden. Dit helpt je brein om een overgang te maken van een actieve naar een ontspannen staat.
1. Creëer een Avondroutine
Het hebben van een vaste routine aan het einde van de dag kan een gevoel van rust en voorspelbaarheid bieden. Dit helpt je brein om een overgang te maken van een actieve naar een ontspannen staat.
Studies tonen aan dat consistente slaaproutines het circadiaanse ritme ondersteunen en de slaapkwaliteit verbeteren (Zisapel, 2018). Activiteiten zoals lezen, schrijven in een dagboek of mediteren stimuleren het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel.
Een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Psychology bevestigt dat meditatie effectief stress vermindert en de slaapkwaliteit bevordert (Goyal et al., 2014). Een warme douche of bad kan de ontspanning verder bevorderen door je lichaamstemperatuur te verhogen, wat je helpt om sneller in slaap te vallen (Haghayegh et al., 2019).
2. Gebruik Licht om de Overgang te Verzachten
In de winter is er minder natuurlijk zonlicht beschikbaar, wat kan leiden tot een verlaging van serotonine, een neurotransmitter die bijdraagt aan een positieve stemming. Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Affective Disorders helpt lichttherapie bij het reguleren van het circadiaanse ritme en het verminderen van seizoensgebonden affectieve stoornissen (Lam et al., 2006).

Het plotselinge gebrek aan licht kan je biologische klok verstoren, waardoor je je somber voelt. Door warm en gedempt licht te gebruiken, zoals een zoutlamp of kaarslicht, kun je de overgang van dag naar nacht minder abrupt maken. Overweeg daarnaast het gebruik van een daglichtlamp, die het natuurlijke zonlicht simuleert en je humeur en energie kan verbeteren.
3. Beweeg en Ontspan
Lichaamsbeweging verhoogt de productie van endorfines, de natuurlijke feel-good stoffen van je lichaam, en verlaagt het niveau van stresshormonen zoals cortisol. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit niet alleen stemming verbetert, maar ook de slaapkwaliteit verbetert (Kredlow et al., 2015).
Dit effect wordt versterkt door buiten te bewegen, waar je zelfs op bewolkte dagen nog wat daglicht kunt opvangen. Yoga en ademhalingsoefeningen zijn ook bijzonder effectief, omdat ze niet alleen je lichaam ontspannen maar ook je geest kalmeren.
Een studie in The Journal of Psychiatric Research toonde aan dat yoga een positief effect heeft op angstniveaus en algemeen welzijn (Gupta et al., 2019).
4. Plan Iets Leuks In de Avond
Het vooruitzicht van een plezierige activiteit kan dopamine vrijmaken, een neurotransmitter die betrokken is bij beloning en motivatie. Dit kan helpen om negatieve gevoelens over de naderende avond te verminderen.

Een onderzoek gepubliceerd in Current Biology laat zien dat het hebben van sociale verbindingen de dopamine-activiteit versterkt en stress verlaagt (Krach et al., 2010). Creatieve hobby’s zoals schilderen of bakken kunnen je hersenen op een positieve manier bezighouden.
Ook het luisteren naar muziek of het kijken van een inspirerende film kan je stemming verbeteren. Deze activiteiten helpen om de avonden minder als een uitdaging en meer als een kans te zien om te ontspannen en te genieten.
5. Ondersteun Jezelf met Supplementen
Vitamine D3 speelt een sleutelrol in de productie van serotonine, wat direct invloed heeft op je stemming. In de winter produceert je lichaam minder vitamine D door een gebrek aan zonlicht, wat kan leiden tot stemmingswisselingen en vermoeidheid.
Een systematische review gepubliceerd in Nutrients toont aan dat vitamine D-suppletie effectief is in het verbeteren van stemmingen bij mensen met tekorten (Spedding, 2014). Het is dan ook niet verrassend dat Vitamine D3 door veel mensen wordt gezien als hét supplement tijdens de donkere dagen.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat Vitamine D pas écht goed werkt als je het combineert met een andere belangrijke vitamine…
>> Stop met Gewone Vitamine D! Ontdek de Combinatie die ECHT Werkt.
Magnesium heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat spanning en slapeloosheid kan verminderen, en is ook belangrijk voor spierontspanning.
Overweeg daarnaast adaptogene kruiden zoals ashwagandha, die volgens onderzoek in The Journal of Alternative and Complementary Medicine kunnen helpen om stresshormonen te reguleren en je veerkracht te vergroten (Chandrasekhar et al., 2012).
Conclusie
Sunset anxiety kan in de wintermaanden intens aanvoelen door korte dagen en lange nachten.
Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel te verminderen, zoals het creëren van een vaste avondroutine, het gebruik van lichttherapie, het inbouwen van beweging en ontspanning, het plannen van leuke activiteiten en het ondersteunen van je lichaam met supplementen zoals vitamine D3 en magnesium.
>> Klik hier om het Vitamine D-supplement te ontdekken dat écht het verschil maakt.
Deze praktische tips, ondersteund door wetenschappelijke inzichten, kunnen je helpen om de avond minder stressvol en aangenamer te maken.
We zijn benieuwd: hoe ga jij om met sunset anxiety? Heb je tips die je wilt delen of wil je je ervaring kwijt? Laat het ons weten in de reacties hieronder!
Ben je benieuwd naar de geciteerde onderzoeken uit dit artikel? Bekijk hieronder de bronnenlijst:
- Zisapel, N. (2018). Sleep and sleep disturbances: Biological basis and clinical implications. Cellular and Molecular Life Sciences.
- Goyal, M., et al. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being. JAMA Internal Medicine.
- Haghayegh, S., et al. (2019). Before-bedtime passive body heating. Sleep Medicine Reviews.
- Lam, R. W., et al. (2006). Light therapy for seasonal affective disorder. Journal of Affective Disorders.
- Kredlow, M. A., et al. (2015). The effects of physical activity on sleep. Behavioral Sleep Medicine.
- Spedding, S. (2014). Vitamin D and depression. Nutrients.
- Chandrasekhar, K., et al. (2012). A prospective study of safety and efficacy of ashwagandha. Journal of Alternative and Complementary Medicine.